De flesta hotellbesökarna lägger nog märke till den fina utomhusbelysningen inför sitt hotellbesök. Hotellen lägger stor vikt på belysning då tydligt upplysta fasader ger en positiv och inbjudande känsla för hotellgäster. Men hur lyckas man få till en bra belysning som lyser upp den privata husfasaden på bästa sätt? Det finns några punkter att tänka på när man väljer en strålkastare.
Varmvita led strålkastare är bäst
Det första man bör tänka på är färgtemperaturen som man mäter enligt Kelvin skalan (förkortat med K). Kelvinskalan sträcker sig i normala fall från cirka 2700 Kelvin vilket ger ett varmt gulaktigt ljus till 6000K som ger ett vitt, smått blåaktigt kallt ljus. Det finns flera färgtemperaturer däremellan som används flitigt både i privata boenden och offentliga miljöer. 3000K är en annan vanlig färgtemperatur som ger likt 2700K lamporna ett gulaktigt ljus, men snäppet kallare. Det är först vid 4000K som man upplever att ljuset förändras markant genom ett vitt sken. En led strålkastare för privata fasader är populära både med 3000K och 4000K, vilken som är bäst är egentligen en smaksak även om jag personligen anser att den förstnämnda är klart det bästa valet. Man bör ta hänsyn till att varmare ljus känns mer inbjudande vilket är anledningen till att de flesta hotellen väljer att använda denna belysning. Vill man därför uppnå samma behagliga ljus så är 2700-3000K den rekommenderade nivån.
Arbetsbelysning kan också fungera
Arbetsbelysning kan i viss mån också användas till fasaden förutsatt att den används inom ett specifikt område. Den stora skillnaden mellan arbetsbelysning och strålkastare är framförallt antal volt samt den primära färgtemperaturen som nästan alltid ligger på 6000 Kelvin. Som tidigare nämnt så rekommenderar jag inte att man går högre än 4000K men det finns undantagsfall där ett arbetsljus på 6000K hade kunnat fungera i praktiken. Den största fördelen med arbetsljus är naturligtvis priset, de är billigare än strålkastare men glöm inte att du med stor sannolikhet också kommer behöva en konverterare för att få belysningen att fungera på fasaden.